Boekproject groep 3

Wintervlinders, Jeska Versteegen

Eerste aanbieding

Vertel de titel van het boek en laat de voor- en achterkant zien. Wat vind je van de titel? Heb jij weleens vlinders in de winter gezien? Wat zouden dat voor vlinders kunnen zijn? Blader van voor naar achter door het boek. Op de eerste bladzijde staat ‘ik wil alleen zijn!’ Heb jij dat ook weleens en wanneer dan? Laat eens kijken naar de gezichtsuitdrukking van de prinses op de verschillende prenten. Kunnen de kinderen op basis daarvan een voorspelling doen over de afloop van het verhaal? Vertel dat je het boek de volgende keer verder gaat lezen.

Tweede aanbieding

Herinner de kinderen nog eens aan de prinses die alleen wilde zijn en lees het boek voor t/m de bladzijde over de donkere schaduwen op de muur. Weten de kinderen nu waar de titel ‘Wintervlinders’ vandaan komt? Wat zijn de wintervlinders en waarom veranderen ze in de handpalm van de prinses in een kleurloos plasje?

Verwerkingsopdracht

Schaduwen maken (sterke lamp nodig). Kunnen de kinderen schaduwen maken op de muur? Kunnen ze ook een monster maken? Misschien met meerdere kinderen tegelijk of met hun handen. Schrikken de kinderen weleens van een schaduw die eigenlijk iets heel gewoons blijkt te zijn?

Derde aanbieding

Lees het boek t/m de bladzijde dat de prinses zich niet meer liet zien en de teleurgestelde mensen weer klein en onzichtbaar worden. Je hebt gehoord dat de prinses op de muur gaat schrijven en kleuren en vlinders gaat knippen. Waarom zou ze dat doen? De prinses verzint ook een ‘warm torenrond verhaal’. Wat voor soort verhaal zou dat zijn?

Verwerkingsopdracht

Laat de kinderen ook eens een ‘warm’ verhaal verzinnen. Bespreek met ze dat ‘warm’ hier figuurlijk  bedoeld is. Welke woorden passen bij ‘warm’? Misschien troosten, moed houden, niet eenzaam zijn.

Vierde aanbieding

Lees het boek uit. Hoe komt het dat de prinses toch haar toren verlaat? De prinses fluisterde de laatste zin van het verhaal. Van welk verhaal? (het verhaal op de vleugels van de vlinders). Wie heeft het verhaal op de vleugels van de vlinders geschreven?

Verwerkingsopdracht

Laat de kinderen papieren vlinders knippen en laat ze hierop woorden schrijven. Misschien kunnen ze de laatste zin van de prinses op de vlinders schrijven (en ze was nooit meer alleen) of ze bedenken zelf een mooie boodschap voor op de vlinders.

Laatste aanbieding

Lees het verhaal nog eens in zijn geheel voor. Wat vinden de kinderen van het hele verhaal en van de afloop? Let ook eens op de schildpad in elke prent. Waarin lijken de schildpad en de prinses op elkaar? Waarom heeft de schrijver een schildpad als huisdier voor de prinses gekozen, denk je?

%d bloggers liken dit: